Total Jamur, Jenis Kapang dan Khamir Pellet Ayam Kampung Super dengan Penambahan Berbagai Level Pollard Berprobiotik

Muhammad Nurdianto, Cahya Setya Utama, Sri Mukodiningsih

Abstract


(Total fungi, type of mold and yeasts in super native chicken pelleted feed with various level of probiotic pollard)

ABSTRACT. The research objective is assessing the effect of adding various level of probiotic pollard on total fungi, type of mold and  yeast. The material used in this research were fermented vegetables waste , molasses, distilled water, pollard,  super native chicken’s feed, physiological NaCl (0.85% NaCl) and sabaroud glucose agar (SGA).  Research using  completely randomized design with 4 treatments and 4 replications. The treatment used were T0 = 100% feed + 0% probiotic pollard, T1 = 90% feed + 10% probiotic pollard, T2 = 80% feed + 20% probiotic pollard and T3 = 70% feed + 30% probiotic pollard. The observed parameters were total fungi, type of molds and yeast. The average of total fungi are 0  CFU; 0,55 x 107 CFU; 0,55 x 107 CFU and 0 CFU. Type of mold is Aspergillus niger and none yeast have grown. The conclusion is the addition of 10% and 20%  probiotic pollard to super native chicken’s pellet  yield mold type Aspergillus niger as much 0,55 x 107 CFU.



Keywords


Pollard probiotic; fungis; mold; yeast

Full Text:

PDF

References


Ambri, K., Kusnadi, J dan Putri, W.D.R., 2009. Studi pertumbuhan bakteri asam laktat (BAL) dari dadih dalam es krim sebagai pangan probiotik. Jurnal Teknologi Pertanian. 10(1) : 1-9.

Arora, G.K. 2005. Fungal Biotechnology in Agricultural, Food and Environmental Applications. Marcel Dekker, Inc. USA.

Bidura, I.G.N.G., Puspani, E., Warmadewi, D.A., susila, T.G.O. dan Sudiastra, I.W., 2014. Pengaruh penggunaan pollard terfermentasi dengan ragi tape dalam ransum terhadap produksi telur Ayam Lohmann Brown. Majalah Ilmiah Peternakan. 17 (1) : 4-9

Budiarti, S.W., Purwaningsih, H. dan Suwarti. 2013. Kontaminasi fungi Aspergillus niger pada biji jagung di tempat penyimpanan dengan kadar air berbeda. Seminar Nasional Serealia. Yogyakarta.

Fahmi, A.I. 2015. Pengaruh Penambahan Berbagai Aras Pollard Berprobiotik terhadap Biomassa Mikroba dan Kualitas Protein dalam Pellet Ayam Kampung Super. Skripsi, Fakultas Peternakan dan Pertanian, Universitas Diponegoro, Semarang.

Gandjar, I. 2006. Mikologi Dasar dan Terapan. Yayasan Obor Indonesia. Jakarta.

Harjo, S.S.T., Rudiati, L.E. dan Rosyidi, D. 2014. Perbandingan Madu Karet dan Madu Rambutan Berdasarkan Kadar Air, Aktivitas Enzim Diastase dan Hidroximetilfurtural (HMF). Universitas Brawijaya, Malang.

Kabir, S.M.L., 2009. The role of probiotics in the poultry industry. Int. J. Mol. Sci. 10 : 3531-3546

Kompiang, IP., 2002. Pengaruh ragi: Saccharomyses Cerevisiae dan ragi laut sebagai pakan imbuhan probiotik. JITV. 7 (1) : 18-21.

Manfaati, R., 2011. Pengaruh komposisi media fermentasi terhadap produksi asam sitrat oleh Aspergillus niger. Jurnal Fluida. 7(1) : 23-27.

Nurlaili, J. 2015. Potensial Hidrogen (pH), Bakteri Asam Laktat, Bakteri Gram Positif dan Negatif pada Pelet dengan Penambahan Pollard Berprobiotik yang Berbeda. Skripsi, Fakultas Peternakan dan Pertanian, Universitas Diponegoro, Semarang.

Steele, E. 2004. Understanding and Measuring The Shelf-life of Food. Woodhead Publishing Limited. Abington

Sudjadi, B. 2006. Biologi Sain dalam Kehidupan. Yudhistira. Surabaya.

Sugiawan, W. 2006. Peningkatan efektifitas media isolasi khamir contoh kecap dengan penambahan kecap. Temu Teknis Nasional Tenaga Fungsional Pertanian: 76-80

Sugiyanti, Suparwi dan Sutardi, T.R., 2013. Fermentasi limbah soun dengan Aspergillus niger ditinjau dari kecernaan bahan kering dan kecernaan bahan organik secara in vitro. Jurnal Ilmiah Peternakan. 1 (3) : 881-888.

Sukaryana, Y., 2010. Peningkatan energi metabolis produk fermentasi campuran bungkil inti sawit dan dedak padi. Jurnal Penelitian Pertanian Terapan. 10 (2): 138-143

Utama, C.S., Sulistiyanto, B. dan Setiani, B. E., 2013. Profil Mikrobiologis Pollard yang Difermentasi dengan Ekstrak Limbah Pasar Sayur pada Lama Peram yang Berbeda. Agripet. 13 (2) : 26-30.

Yoruk, M.A., Gul, M., Hayirly, A. dan Macit, M., 2004. The effects of supplementation of humate and probiotic on egg production and quality parameters during the late laying period in hens. Poultry Science 83 : 84-88.

Yusak, Y., 2004. Pengaruh suhu dan pH buffer asetat terhadap hidrolisis CMC oleh enzim selulase dari ekstrak Aspergillus niger dalam media campuran onggok dan dedak. Jurnal sains kimia. 8 (2) : 34-37.




DOI: https://doi.org/10.17969/agripet.v15i2.2379

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2015 Jurnal Agripet

License URL: http://www.jurnal.unsyiah.ac.id/agripet/about/submissions#copyrightNotice


Creative Commons LicenseISSN: 1411-4623E-ISSN: 2460-4534
Copyright© 2000-2019 | ISSN: 1411-4623 | EISSN: 2460-4534 
Jurnal Agripet is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

Published by: 
Animal Husbandry DepartmentThe Faculty of Agriculture, Syiah Kuala University 
associated with Animal Scientist's Society of Indonesia (HILPI)
Jl. Tgk. Hasan Krueng Kalee No. 3, Kopelma Darussalam,
Banda Aceh, 23111, Indonesia.
Phone: +62-81383736633
Email: samadi177@unsyiah.ac.id & info.agripet@gmail.com


Online Submissions & Guidelines Editorial Policies | Contact Statistics Indexing | Citations